22 Aralık 2011 Perşembe

Captain Max Emil Frederick Von Stephanitz


Max v. Stephanitz 30.12.1864 yılında soylu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Okulda çok iyi bir şekilde fransızca öğrendi. Bir fransız kadar iyi fransızca konuşuyordu.Okulu bitirdikten sonra çiftçi olmak istedi ama saygıdeğer annesi onun kariyer yapmasını istedi. Bir müddet Berlin Veteriner Kolejine devam etti ve sonradan yaratacağı tüm dünyanın en popular köpeği olan Alman Çoban Köpeği için gerekli olan genetic bilginin ve üretim biliminin temelini orada aldı. 
Ailesininde söylediği gibi süvari sınıfında olmak saygı duyulan bir pozisyondu.
1898 yılında Yüzbaşılığa terfi etti bu genç bir adam için eşsiz bir onurdu.
Kısa bir sure sonra ordudan ayrılması istendi çünkü karısı aktris idi yani oyuncuydu. Bu da kaderin Stephanitz’e oynadığı bir oyundu. 
 Stephanitz yıllarca kopek üretimi ile ilgilenmişti. Silahlı Kuvvetlerden ayrılması bu işe daha fazla zaman ayırmasını sağlamıştı. Simdi Alman Çoban Köpeği Üretme geliştirme zamanıydı.. 
Ordudan ayrıldıktan sonra Grafarth yakınlarında bir ev satın aldı. Bu ev daha sonradan SV’nin karargahı olacaktı 
Stephanitz özellikle almanyada bulunan sürü güden köpeklerle ilgilenmişti. O köpekler o yılların gerçek iş köpekleriydi, hepsi değişik ebatlarda değişik tipteydiler ama zeki ve işe yatkınlardı.
1899 yılında Stephanitz katıldığı bir kopek gösterisinden adı Hektor Linkrsheim olan bir çoban köpeği satın aldı. Kısa bir sure sonra köpeğin adını Horand von Grafarth olarak değiştirdi.
Horand 61 santim yüksekliğinde büyük bir köpekti. Kemik yapısı iyi düzgün bir anatomiye sahipti. Atletik, güçlü ve hayat doluydu. Rengi bugünün Sable Çobanları giydi. Bugün yaşasa sable olarak tanımlanırdı. Kafası ve kulakları kolayca diğer köpeklerden ayırdedilebilirdi. Bugünün alman çoban köpeği kafası gibi etkileyiciydi. 
Horand v. Grafarth derneğin üretim defterine kayıtlı ilk kopek oldu. SZ.1 numarası Horand’a verildi.   
Horand alındıktan iki hafta sonra Stephanitz ve arkadaşı Arthur Meyer Alman Çoban Köpeği derneği Verein für Deutsche Schaferhunde (SV)’yi kurdular. İlk başkan Stepanitz, Artur sekreter oldu. Sonradan, Bir belediye başkanı, bir mimar, iki fabrika sahibi, bir otel sahibi ve bir hakim bu oluşuma katıldı ve bugün dünyanın en büyük tek ırk derneğine katıldılar. SV’nin kurulmasından bir kaç yıl sonra arkadaşı ve derneğin kurucu üyesi Artur Meyer öldü.  
1899’dan sonra heryıl bu yeni ırkın yarışmaları SV tarafından yapıldı. Stephanitz yıllarca bu yarışmalara hakemlik yaptı. 
1923 yılında Stephanitz’in kurmuş olduğu SV’nin 57,000 üyesi vardı. 
1930larda Almanyada  Naziler olağanüstü bir hızla yayılıyor ve güçleniyorlardı.
SV üyeleri arasındada çok fazla Nazi mevcuttu. Naziler SV’nin işlerine karışmaya başlamışlardı. Stephanitz Nazilere karşı gelince 1936 yılında, Naziler Kulube (SV) el koydu ve  Stephanitz’I toplama kampına gönderdiler. Stephanitz 36 yıl bu derneğe emek vermişti bir yıl sonra 22 Nisan 1936 yılında SV’nin kuruluş yıldönümünde öldü. 
Adolf Hitler’in bu ırkla ilgilenmesi Stephanitz’in kötü sonunu hazırlamıştı denebilir.
Hitler’in favori köpeği Blondie kendisine 1941 yılında Martin Bormenn tarafından verilmişti. Blondie Hitlerle birlikte Hitlerin FW-200 ile uçuyordu. Birlikte geziyorlardı. Hitlerin sığınağında köpeği Blondie ile birlikte öldü.
Stephanitz insanlığa hediye ettiği Alman çoban köpeği ile hatırasını hala yaşatmaktadır.
Stephanitz vizyonu olan, hayallerini gerçeğe dönüştürebilen bir adamdı.  
Stephanitz’in yaşamı boyunca önem verdiği parolası şuydu: “ Doğruyu yap ve kimseden korkma” 
Stephanitz bu ırkın gelişimine rehberlik ederek en üstün eğitilebilirliğe sahip, safkan, asil, faydalı, sağlam kafalı ve sağlam vucutlu köpekler hediye etti.
Derleyen: Erdinç Sarımusaoğlu

köpek eğitimi
köpek pansiyonu
köpek oteli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder