22 Aralık 2011 Perşembe

Köpek Parkları ve Köpeğiniz

Henüz köpek sporunun gelişmemiş olduğu ülkemizde köpek sahibinin köpeğiyle en çok yaptığı aktivite olan köpek parklarında dolaşmanın bazı zararlarını, ortaya çıkabilecek problemleri yazıya dökmek istedim.
İnsanlarköpek parklarına giderek köpekleri için bir şey yaptıklarını düşünselerde bu büyük ölçüde yanlıştır. Köpek parklarına kendileri için giderler köpek sahipleri.
Parklar köpekler için faydalıdır ama köpek parkları değil.
Köpek parkları köpeklerin çok bulunduğu ama tasmada tutulduğu alanlarda, sırayla, planlı bir şekilde eğitimlerin yapıldığı bir yer değildir.
Bir çok insanın kafasında “Köpeğim köpek parklarında bulunursa sosyalleşme süreci çok daha kolay olacaktır” düşüncesi vardır.  Sosyalleşme köpeğinizin onlarca köpeğin arasında bulunması, diğer insanların kucağında gezmesi, diğer insanları taciz etmesi ve onlar tarafında beslenmesi değildir. Ben buna kaos diyorum.
Liderin belirlenmediği, otoritenin kendini gösteremediği sürüler problemlerle yaşarlar. Bunu Istanbul trafiğine benzetebiliriz. Hepimizin bildiği gibi herkes kendi kuralına gore trafikte yol almaktadır. Herkesin kuralı farklı olduğu ve devlet otoritesini gösteremediği için trafikte hergün problemler yaşanmaktadır.
İnsanların çoğu köpekleriyle birlikte, kendileri gibi kopek sahibi olan insarında bulunduğu parklara gitmek isterler, ülkemizde bu anlaşılabilir bir şeydir çünkü köpekle neler yapılacağını bilmemektedir köpek sahiplerinin çoğu. Sadece köpek sahiplerini şuçlamak istemiyorum zira köpek sahiplerine neler yapılacağını biz eğitmenler tavsiye etmeliyiz.
Bazıları köpeklerini sosyalleştirmek isterler, bazıları “piyasa” yapmak. Köpek parklarında meydana gelen kopek kavgalarının bir kaydı tutulmadığı için burada rakam vermek doğru olmaz ama bazı tavsiyeler vermenin hiç bir sakıncası yoktur.
Köpeğiyle dolaşmak, diğer köpek sahipleriyle tanışmak, köpekler hakkında konuşmak tabiiki çok normal ve hepimizin yaptığı şeylerdir. Bu olmalıdır. Fakat köpeklerimizi hiç bir zaman gözetimsiz birden fazla köpekle bir araya getirmemeliyiz. Bu hem köpeğinizde hemde sizde bir travmaya ya da endişeye  yol açabilir.
 İnsanlar kopek parklarına iyi niyetle giderler ama bu kötü bir fikirdir. (Özellikle kopek için) Eğer gidiliyorsada kesinlikle kopek serbest bırakılmamalıdır. Köpek tasmada tutulmalıdır. Köpeğimizi tasmada tutmamızın bir çok sebebi vardır. Konu başlığı köpek parkları olduğu için sadece köpeğinizin diğer köpeklerle yaşayacağı problemleri düşünmeyin. Köpeğiniz çevrede bulunan insanlarada zarar verebilir. Bu zarar sadece ısırmak değil onları rahatsız etmek şeklindede olabilir.
Normal insanlar, (eğitmen olmayan) köpeklerinin sürü güdüsüne sahip olduklarını bilmezler.  Bu içgüdü kopek parkında diğer öpeklerle bir araya geldiğinde daha fazla kendini gösterir.
  Bu tür yerlerde karşılaşılan en büyük problem, parka daha once gelmiş köpekler, parka yeni gelen her köpeğe  davetsiz misafir ya da hakkı olmayan bir bölgeye giren biri gibi davranırlar. Çünkü “Bölge” daha once gelenlerindir. Ve bölgesel agresyon ortaya çıkar.
O gün için yeni gelen köpek bu bölgeye daha once gelmiş olsada bölge başkalarına geçmiş ve yeni sürü oluşmuştur. Yeni gelen köpek dominant değil ise problem çıkmayabilir. Fakat dominant bir köpeğin geldiğini düşünecek olursak muthemelen bir kavga başlayacaktır.
 Bir grup köpeğin birlikte oynamalarına, zaman geçirmelerine izin verilmişse, Grup içerisinde Rütbe sıralaması olarak vardır ya da içgüdüsel ortaya çıkacaktır. Bunun çıkması kesindir. Çıkmaması gibi bir şey düşünülemez. Hiyerarşisiz bir düzen olamaz. Hiyerarşiyi kim belirler? Lider! Lider kim? Bilmiyoruz! Öğrenebilir miyiz? Evet! Ama bu pahalı bir tecrübe olabilir.
 Birden fazla köpeğin sürü lideri olmak istediği bir durumda ise problem çıkacaktır. Problemin büyüklüğü karşılaşan durumla, karakterlerinin kombinasyonuyla orantılıdır.
 Eğer bazı köpekler sahip olduğu liderlik özelliklerini başlangıçta kullanmazlarsa, diğer köpekler sıralamayı kendilerine gore belirleyecektir. Bu durum dah asonra tekrar sıranın belirlenmesi için yapılacak kavgaların ortaya çıkması için iyi bir sebeptir.
 Bir çok kez kopek sahibi köpeğini sözlü olarak uyarır ve kontrol eder, geri çeker.  Fakat, çoğunlukla sözlü uyarı yapılmadan once kavga başlamış olur.  Ve köpekler hızlı atak yapmanın “başarıyı” getireceğini öğrenir, Yani iyi döğüşmeyi öğrenir.
Köpekler bir şekilde anlaşabilir, Bazen çok küçük hırlaşmalarlar, Bazen büyük kavgalarla sürü düzeni gerçekleşebilir. Fakat burada bazıları hem fiziksel hemde zihinsel olarak yara alabilirler, zarar görebilirler. Bu arada köpek sahibide hep diken üstündedir!
 Parktaki her köpeğin terbiyeli ve iyi eğitilmiş olduğunu düşünmeyin. İyi eğitilmiş ya da iyi terbiye edilmiş köpekler haftasonlarını spor klüplerinde geçirirler ve zaten onlarca köpeğin olduğu parklarda dolaştırılmazlar. Parktakinden farklı olsada köpek klüplerindede muhabbet, yeni insanlar vardır. Bunun yanısıra gerçek bilgilere köpek klüplerinde rastlayabilirsiniz. 
 Birbiriyle oynayan bir grup kopek görmeniz sizin köpeğinizlede oynayacakları anlamına gelmez. Birbiriyle oyun oynayan köpekler arasında hiyerarşi sıralaması daha once kurulmuş olabilir, Belki oyunu kendi kurallarına göre oynuyorlardır, Köpeğiniz ve siz oyunun kurallarını bilmiyor olabilirsiniz ve kolayca başınızı belaya sokabilirsiniz. Bir sürüyü ayırmak emin olun iki köpeği ayırmaktan çok ama çok zordur. Bu kavgalar çok uzun sürebilir. Çok büyük problemler ortaya çıkabilir.
Kavgayı ayırmayı da kolay bir şey sanmayın. Köpekler kendi köpeklerinin değilse araya girmemenizi tavsiye ederim. Çok büyük yara alabilirsiniz.
 İnsanlar parklarda ya da yürüyüşlerde, yavrularının diğer köpeklerden ürkmelerinden ve çekinmelerinden dolayı hayal kırıklığına uğrarlar. Ama şunu anlamazlar sahip oldukları köpek diğer köpekleri “sürü lideri” olarak görüyordur. Vahşi yaşamda; Sürü lideri sürüsünü korur! Genç köpeğinizde içgüdüsel olarak sizin kendisini koruyacağınızı düşünür. Bu olmadığında ise size karşı güvenini  kaybedebilir.
Bu durumda;
Karşıdan gelen köpeğe bakın, anlamaya tanımaya çalışın. Gelişigüzel bir araya getirmeyin. Eğer karşıdan gelen köpeğin sizin köpeğinize zarar vermeyeceğini düşünüyorsanız bir araya getirin. Özellikle yavru köpek için; 3-5 kere diğer köpekler tarafından ezilen köpek artık köpeklerden korkabilir. Eğer bu tehdit köpeğiniz olgunluğa erişmeden once yaşanırsa, genç kopek yabancı köpeklere ve tuhaf durumlara karşı çekince gösterebilir. Eğer köpeğinizin en iyi arkadaşı ve sürü lideri olan siz onu korumaz ise kim o’nu koruyacak?
 Köpeğinizi korumak O’nu kucağınıza almak demek değildir. Olabilecek problemleri önceden öngörüp önlem almaktır. Oluşabilecek porblemleri önceden görmenin çok büyük faydası vardır köpek eğitiminde. Köpeğin yapacağı işe uygun çevreyi tercih etmek ya da çevreyi oluşturmak en doğru yoldur.
 Eğer insanlar herşeyi doğru yaparsa, yavru köpekleri kendine güvenleri tam olarak büyürler. Güçlü, kendine güveni tam olabilecek bir gen’e sahip bir yavru eğer yanlış bir kişinin elindeyse berbat bir hale gelebilir.
Sağlıklı köpekler köpek parklarında büyütülmezler. Sadece “Ev, tuvalet için bir kaç yüz metre gezdirmek ve köpek parkları” üçgeninde yetişen köpek, sahipleri ve çevre için büyük sıkıntı verecektir.
Sporla kalın,
Derleyen: Erdinc Sarimusaoglu

köpek eğitimi
köpek pansiyonu
köpek oteli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder